TO KTHMA

ΚΑΜΑΡΑΝΘΟ

Γνωριστείτε με το Βιολογικό Αγρόκτημα Καμάρανθο

Σε μια έκταση 23 στρεμμάτων, στο χωριό Καμάρι της Πάρου, χτίζουμε βήμα-βήμα το όνειρό μας: ένα επισκέψιμο αγρόκτημα που θέλει να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει τον φυτικό πλούτο του νησιού και ευρύτερα του Αιγαιοπελαγίτικου οικοσυστήματος.

Ακολουθούμε με προσήλωση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Εμπνεόμαστε από τις αρχές της περμακουλτούρας και επιδιώκουμε να ακολουθούμε τις καλλιεργητικές της μεθόδους.

Οι Στόχοι μας είναι:

Να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο επισκέψιμο αγρόκτημα πολυκαλλιέργειας, κατάλληλο για το οικοσύστημα των Κυκλάδων και πιο ιδιαίτερα της Πάρου, που θα προσφέρει χαρά, γνώσεις και εμπειρίες στους επισκέπτες του, ντόπιους και ξένους.

Να παράγουμε άριστα καθαρά και βιολογικά ποιοτικά προϊόντα, που θα κατοχυρωθούν στην τοπική αγορά και θα αγαπηθούν από τους καταναλωτές .

Να λειτουργήσουμε ως βάση εκμάθησης και εφαρμογής των πιο ενδεδειγμένων σύγχρονων γεωργικών πρακτικών της βιολογικής γεωργίας.

Να επιτύχουμε να αναδείξουμε ένα μοντέλο βιολογικής πολυκαλλιέργειας μικρής κλίμακας στη βάση των αρχών της περμακουλτούρας και της βιώσιμης ανάπτυξης του Παριανού περιβάλλοντος.

Τι κάνουμε

Σε μια πλαγιά 23 στρεμμάτων, στο χωριό Καμάρι της Πάρου, ένα μικρό χωριό 70 κατοίκων, με αγροκτηνοτροφική παράδοση και με περιορισμένη τουριστική κίνηση, δημιουργήσαμε βήμα-βήμα από το μηδέν μια πολυκαλλιέργεια που περιλαμβάνει 340 ελιές, 60 ροδιές, 120 συκιές, 20 αμυγδαλιές , κάμποσες χαρουπιές και ακακίες, ένα μικρό αμπέλι καθώς και μία γκάμα καλλιεργούμενων αρωματικών φυτών (ρίγανη, μαντζουράνα, δίκταμο, θρούμπι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, μέντα, δυόσμο, μελισσόχορτο, παριανό θυμάρι και παριανό κρίταμο). Το κτήμα μας έχει βιολογική πιστοποίηση από τη ΔΗΩ και παρακολουθείται συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια.

ΚΑΜΑΡΑΝΘΟ

Το κτήμα μας

Σε πολλά σημεία του κτήματος έχουμε διατηρήσει τις  ζώνες αυτοφυούς βλάστησης που προϋπήρχε και προσπαθούμε συστηματικά να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε την ποικιλότητα της χλωρίδας και της πανίδας, να ενθαρρύνουμε τον εποικισμό με ωφέλιμα έντομα, πουλιά και ερπετά και να διατηρήσουμε ανέπαφες νησίδες εδάφους με τη γηγενή μικροπανίδα.

Έχουμε εγκαταστήσει μικρό μη θερμαινόμενο θερμοκήπιο 150 τ.μ., όπου παράγουμε βιολογικά φυτά, για δική μας χρήση. Δίνουμε έμφαση στην παραγωγή αρωματικών φυτών και φυτών κατάλληλων για τις συνθήκες των Κυκλάδων και ενθαρρύνουμε κατοίκους και επισκέπτες να τα επιλέγουν για φύτευση έναντι άλλων περισσότερο υδροχαρών φυτών.

Αποκαθιστούμε τις ξερολιθιές του κτήματος με τη βοήθεια ντόπιων τεχνιτών, με στόχο να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε την πανάρχαια αυτή τεχνική, φιλική προς το περιβάλλον και αποδεδειγμένα αποδοτική για την αποφυγή της εδαφικής διάβρωσης.

Το κτήμα μας είναι επισκέψιμο κάθε Παρασκευή από τις 09.30 – 12:30 ή κατόπιν συνεννόησης. Οι επισκέπτες μας μπορούν να περιηγηθούν ή να ξεναγηθούν στο κτήμα, να ενημερωθούν και να μας γνωρίσουν, να δοκιμάσουν τα προϊόντα μας, να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον και να ξεκουραστούν στο κιόσκι. Μπορούν επίσης να διαπιστώσουν την υγεία του οικοσυστήματος που αναπτύσσουμε, την ποιότητα των προϊόντων μας και, γιατί όχι, να ακολουθήσουν τις πρακτικές μας στη δική τους οικιακή ή επαγγελματική κλίμακα.

Τι μπορεί να δει κανείς στο αγρόκτημα;

850 περίπου -νεαρά κυρίως- δένδρα

( ελιές, συκιές, ροδιές, αμυγδαλιές, χαρουπιές, ακακίες) καθώς και λίγες λεμονιές, κυδωνιές και βερικοκιές.

Καλλιέργειες 3.500 περίπου αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών

(ρίγανη, θρούμπι, δίκταμο, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, μελισσόχορτο, δυόσμο, λεβάντα και κρίταμο) καθώς και αρκετές καπαριές και φραγκοσυκιές.

Ζώνες αυτοφυούς βλάστησης

που περιλαμβάνουν περίπου 250 διαφορετικά είδη τοπικής βλάστησης, μεταξύ αυτών εκλεκτό θυμάρι και άγριες ορχιδέες.

Κήπους καλλιέργειας εποχιακών λαχανικών

σε εξωτερικό χώρο (ντομάτες, αγγουράκια, κολοκυθάκια , μελιτζάνες, κ.α.)

Αμπέλι

(4 τοπικές ποικιλίες) δύο στρεμμάτων

Θερμοκήπιο

με πάγκους ριζοβολίας και αναπαραγωγής φυτών καθώς και πειραματικών καλλιεργειών (μπανάνες, παπαγια, γκουαβα, αβοκάντο, μορίνγκα, βρώσιμα λουλούδια)

Φάρμα σκουληκιών

και χώρο παραγωγής κομπόστ για τις ανάγκες του αγροκτήματος.

ΚΑΜΑΡΑΝΘΟ

Μπορείτε να πάρετε μέρος σε επίσκεψη – γευσιγνωσία ελαιολάδου.

Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν στο κιόσκι του αγροκτήματος το Ελαιόλαδο και τη Σούμα ΚΑΜΑΡΑΝΘΟ καθώς και μεζέδες με τα εκλεκτά προϊόντα του κτήματος  και επιλεγμένα τοπικά προϊόντα του νησιού. Όλα  φτιαγμένα και παρουσιασμένα με σπιτική φροντίδα

To σεμινάριο γίνεται στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Η παρουσίαση προβάλλεται ταυτόχρονα σε οθόνη και περιέχει πληροφορίες, φωτογραφίες και γραφήματα.

Το περιεχόμενό της έχει οργανωθεί από γεωπόνο ειδικευμένο στο ελαιόλαδο και την παραγωγή του.

 Περιλαμβάνει βασικές γνώσεις για τη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς και τις ενέργειες  μέχρι την παραγωγή του ελαιόλαδου, τα χαρακτηριστικά του ποιοτικού ελαιόλαδου και τα ελαττώματα που συχνά προκύπτουν, τους τρόπους αναγνώρισης της ποιότητας του ελαιόλαδου και όλες τις σχετικές πληροφορίες που αφορούν τον καταναλωτή.

Το σεμινάριο ολοκληρώνεται με άσκηση γευσιγνωσίας με τη δοκιμή τόσο προβληματικών όσο και εξαιρετικής ποιότητας δειγμάτων ελαιόλαδου προκειμένου οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με την αναγνώριση της ποιότητας.

Επικοινωνήστε μαζί μας