Ταυτότητα & Ιστορία
Από το 2008 ξεκινήσαμε να χτίζουμε το αγρόκτημα μας
2008: Ένα κομμάτι φτωχής γης 23 στρεμμάτων, σπαρμένη κριθάρι στο μεγαλύτερο μέρος, με μερικές νησίδες αυτοφυών αρωματικών φυτών και χαμηλής δασικής βλάστησης. Δυό παλιές αμυγδαλιές και ένα νεαρό αμπελάκι, περίπου ένα στρέμμα.
Ένα παλιό, μισογκρεμισμένο πατητήρι ολοκληρώνει την εικόνα.
2008 – 2013: Διατηρείται και φροντίζεται το αμπελάκι που αποτελείται από ντόπιες ποικιλίες (ροδίτη, μονεμβασιά, μανδηλαριά, μαλαγουζιά). Φυτεύονται τα πρώτα 100 δέντρα, κυρίως ελιές και λίγα οπωροφόρα. Γίνεται μελέτη και αίτηση για άδεια γεώτρησης στη Σύρο.
2013: Έχουμε την άδεια και βρίσκουμε το νερό. Το κτήμα μπορεί να ζήσει. Η Έλενα και ο Σεβαστιανός κάνουν το σχεδιασμό της φύτευσης και αρχίζουν τις διαδικασίες αναγέννησης του εδάφους:
– Εμπλουτίζουμε τις γραμμές φύτευσης με οργανική ύλη και βιοδιεγέρτες.
– Καταργούμε το όργωμα και το φρεζάρισμα, κοινές γεωργικές πρακτικές στην περιοχή, και χορτοκόβουμε την άγρια βλάστηση.
– Κάνουμε πυκνή εδαφοκάλυψη με άχυρα όπου φυτεύουμε και σπέρνουμε ψυχανθή φυτά.
Ο Σταύρος προχωρά στο σχεδιασμό και τη χωροθέτηση των λειτουργιών και δραστηριοτήτων. Σύστημα φωτισμού και ηλεκτροδότησης.
2014: Σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ. Λειτουργεί η πομόνα και έχουμε νερό (εξαιρετικό).
Αντλιοστάσιο και δεξαμενή έτοιμες. Διαμόρφωση υπόγειων δικτύων νερού και ηλεκτρικού σε όλο το κτήμα.
Μάιο ξεκινάμε με την ΔΗΩ για πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας…. θα πάρει 3 χρόνια.
Φυτεύονται 200 νέες ελιές και προστίθενται στις ήδη 70, 120 συκιές, 140 ροδιές, 30 χαρουπιές, 20 αμυγδαλιές, πάνω από 100 ακακίες για ανεμοφράκτη και περίπου 4000 αρωματικά. Διαμορφώνεται και εμπλουτίζεται το αμπέλι. Εγκαθίσταται σύστημα αυτόματης άρδευσης στάγδην.
2015: Χλωρή λίπανση, φροντίδα για το έδαφος, με τις καλές συμβουλές της Ελένης Μαλούπα ξεκινάμε την πρώτη καταγραφή των αυτοφυών φυτών βασισμένοι στην εξαιρετική εμπειρία του Δρ. Νίκου Κρίγκα από το τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καταλήγουμε σε σύμβαση έργου με το ΑΠΘ για την ολοκληρωμένη μελέτη ανάδειξης της αυτοφυούς χλωρίδας.
Κατασκευάζουμε και οργανώνουμε τον αποθηκευτικό μας χώρο, και τοποθετούμε αντιανεμικό φράχτη με λυγαριές για το αμπέλι.
Γίνεται η πρώτη συγκομιδή της ελιάς.
Ελαιοποιούμε για πρώτη φορά στο λιοτρίβι του Καμαρίου. Η πρώτη μας σοδειά 200 κιλά εκλεκτό εξαιρετικά παρθένο βιολογικό λάδι. Το κτήμα αποκτά όνομα. Το λέμε Καμάρανθο, συνθέτοντας το όνομα του χωριού με την έννοια της βλάστησης και της ανθοφορίας.
2016: Η Έλενα αναλαμβάνει επικεφαλής της φροντίδας και ανάπτυξης του κτήματος Καμάρανθο.
Προχωράμε σε:
– Συστηματική φροντίδα και συγκομιδή των αρωματικών φυτών. Αποξήρανση και επεξεργασία με φυσικό τρόπο.
– Αποκτούμε το δικό μας θρυμματιστή κλαδιών και αρχίζουμε το θρυμματισμό των κλαδεμάτων, ώστε να έχουμε το δικό μας υλικό εδαφοκάλυψης και κομποστοποίησης.
– Αρχίζουμε συστηματική κομποστοποίηση με τη χρήση γεωσκωλήκων και παράλληλα δημιουργούμε σωρούς θερμόφιλου κομπόστ. Από δω και στο εξής τίποτα δεν πάει χαμένο.
– Αποκτούμε κομποστικές τουαλέτες.
Συγκομίζουμε, αποξηραίνουμε με φυσικό τρόπο, τρίβουμε στο χέρι και τυποποιούμε χωρίς μηχανικά μέσα για πρώτη φορά τα αρωματικά μας φυτά, 11 είδη: άγριο αυτοφυές θυμάρι και 10 καλλιεργημένα: ρίγανη, θρούμπι, δενδρολίβανο, ματζουράνα, φασκόμηλο, δυόσμος, μέντα, φλισκούνι, μελισσόχορτο και δίκταμο.
Κυκλοφορούν τα πρώτα μας προϊόντα στην τοπική αγορά της Πάρου.
Ελαιοποιούμε για δεύτερη φορά. Τυποποιούμε το δικό μας ελαιόλαδο για πρώτη φορά. Δυστυχώς, το τυποποιούμε στο Κορωπί Αττικής, γιατί η Πάρος δεν διαθέτει τυποποιητήριο.
Αρχίζουμε να διαθέτουμε το λάδι στην αγορά του νησιού.
Σχεδιάζουμε και εγκαθιστούμε θερμοκήπιο, που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο με πρωτοποριακό σύστημα αυτοματισμού (καταγραφή δεδομένων και απομακρυσμένος έλεγχος). Αρχίζουν οι εργασίες αποκατάστασης των ξερολιθιών με τον παραδοσιακό τρόπο.
2017: Αυξάνουμε τις ποικιλίες των καλλιεργούμενων αρωματικών και ενδημικών φυτών με καλέντουλα, λεβάντα, αρμπαρόριζα, λυγαριά, κάπαρη και φραγκόσυκα.
– Αποκτούμε λίγα κοτόπουλα και τα εγκαθιστούμε σε κινούμενη μονάδα για την εκμετάλλευση των πολύτιμων υπηρεσιών που προσφέρουν στην καλλιέργεια (έλεγχος βλαβερών εντόμων και ζιζανίων, λίπανση).
– Ολοκληρώνουμε τις εργασίες για τη συνολική αποκατάσταση της ξερολιθιάς του κτήματος.
– Δημιουργούμε εξωτερικό καλοκαιρινό βιολογικό λαχανόκηπο στα πρότυπα της πολυκαλλιέργειας που μας προσφέρει εξαιρετική πρώτη ύλη για να γεύονται οι επισκέπτες μας φρέσκα προϊόντα.
2018: Ολοκληρώνουμε το «κιόσκι» μας. Μία πέτρινη σκεπαστή αυλή με εξοπλισμό, στην καρδιά του κτήματος που φιλοξενεί τους επισκέπτες μας για ξεκούραση, γευσιγνωσία, δοκιμή των προϊόντων μας , συζήτηση και ενημέρωση για το κτήμα, τη δουλειά μας και ευρύτερα το οικοσύστημα της Πάρου. Το κιόσκι μας λειτουργεί από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο.
– Ξεκινάμε πιλοτικά τις πρώτες οργανωμένες επισκέψεις – ξεναγήσεις ατόμων ή ομάδων επισκεπτών με αξιοσημείωτη επιτυχία ως προς το ενδιαφέρον της προσέλευσης και το περιεχόμενο των συζητήσεων. Οι ξεναγήσεις μας γίνονται στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά.
– Εμπλουτίζουμε τα επεξεργασμένα προϊόντα μας. Ελιές σε λάδι και μυρωδικά από τον ελαιώνα μας , πάστα ελιάς από τις ελιές και τα μυρωδικά μας, ελαφρύ τουρσί κρίταμο, λικέρ με βάση τη σούμα μας με γεύση ρόδι και αρμπαρόριζα, γλυκό του κουταλιού συκαλάκι από πρώιμα σύκα του Μαΐου και μια «θεϊκή» μαρμελάδα σύκο με κόκκινο κρασί και αρμπαρόριζα. Όλα τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες μας στο ΚΑΜΑΡΑΝΘΟ.